Přeskočit na hlavní obsah

Predátoři - Bárt III.


Najednou si nemůžeš vzpomenout na nic jinýho, než na tělo, z kterýho crčí krev, v doprovodu klasickýho Nokia vyzvánění.
Tatatátá-tatatátá-tá. Tatatátá-tatatátá-tá.
Na nic jinýho. Ale na Sandru bys měl myslet, na tu Sandru z displeje, na tu podělanou děvku Análku před barákem, Lizavetu, co přežila.  
Měl bys vzpomínat,  pořádně krok po kroku, sekundu za sekundou, cos všechno udělal a jestli to kurva stačilo. Jestli si něco neposral, jestli si tam něco nenechal, nějakou kravinu, otisky… Vole, cokoliv!  Cokoliv si mohl posrat.
I cestou zpátky domu – tatatátá – v autobusu – kde si stál, co si dělal, jak si vypadal? – tatatátá – doma – hlavně kurva potichu, nic nesmí bejt slyšet, jasný? – tá.
Zkontroloval si vůbec, jestli fotr furt chrápe? Co?! Tak byl si dohajzlu vůbec nahoře?
Jenom tělo, z kterýho crčí krev a ten příšernej zvuk v celý tvý hlavě - tatatátá-tatatátá-tá, jak u magorů, bandy šílenců. Řev kanibalů, krev a tahle šílená, primitivní melodie.
Noty a krev před očima. KRUHY JAK VZTEKLÍ PSI. Tatatátá.
SVISTOT KRUHŮ MEZI TLAPAMA. Tatatátá. SVISTOT KRUHŮ MEZI TLAPAMA. Tá.
Nemůžeš si vzpomenout na nic jinýho. Měl bys ale vzpomínat. Pořádně vzpomínat. Krok po kroku. Sekundu za sekundou. Jestli to kurva stačilo.
Jestli si kurva na všechno stačil…

---

Jak už víte, nezdrhla jsem z kupé kvůli stihomamu z obyčejné nohy a zůstala sedět. Pohodlně se opřela do sedačky a dívala se z okna. Prostě se mi ulevilo, že konečně možná vypadám jako normální cestující, který ani nepomyslí, že by se mu při cestě mohlo něco špatného stát. Už tohle je pro mne úspěch – klid, který si někdy dokážu sama navodit – protože od přírody jsem vystresovaná poseroutka.
Pořád si představuju různé katastrofické scénáře, jak přijdu o život. Ne, že bych hodnotu samotného života nějak chorobně přeceňovala a nedokázala pomyslet na to, že jednou nebudu. Ne. Věřím v život po životě, dokonce se domnívám, že je v mnoha ohledech lepší než ten tady. To, čeho se bojím, je bolest a utrpení, a to nejenom vlastní. Nesnesu ani pohled na utrpení někoho dalšího. Kohokoliv.
Můžete přede mne posadit surového masového vraha, ukázat mi otřesné fotky obětí, můžete přede mnou vynést ortel trestu smrti, posadit ho do elektrického křesla a já vám řeknu, že děláte správně. Jenže pak se mu podívám do očí a uvidím v nich strach, strach z bolesti, uvidím v nich strašnou bezradnost a z té židle vám uteču. Nedokázala bych se dívat až do konce. Snad ani kdyby mi zabil vlastní dítě, které teda ještě naštěstí nemám. A vím, že to není tak úplně normální.
Proto asi už chápete, že se mi uleví, když se při cestě vlakem normálně dívám z okna, celkem klidná a vyrovnaná, i když tuším, aniž bych se na toho člověka naproti podívala, že ho něco asi hodně bolí.

---

Zapomenout znamená potlačit. Zapomenout znamená chtít zapomenout. Někdy dokonce musíš zapomenout v rámci přežití.  Aby ses z toho neposral. Jenže i ty moc dobře víš, že v podstatě nejde zapomenout na nic. Všechno v tobě zůstává uložený.
Tvoje paměť je hard disk o nekonečný velikosti, každou vteřinu tvých životů rozděluje do všemožných souborů a některý prostě zahesluje: Tato informace je poskytována pouze registrovaným uživatelům. Zadejte přístupové jméno a heslo.
Zadáváš Hanz a heslo Bárt. Špatné jméno nebo heslo! Prosím, zkuste zadat znovu.
Hanz a Tatatátá-tatatátá-tá. Hanz a Kudla. Hanz a Vražda. Hanz a Kurvanevimco.
A pak tě napadne, že je možná problém ve jménu, že už nejseš Hanz. Ten Hanz. Normální Hanz. Že jsou soubory vytvořený za Hanze a po něm.
Celý je to o logice naprogramování lidskýho mozku. Máti by neřekla mozku, ale karmy. Vysvětlila by ti, že Hanz ji nezvládl, že si svoji karmu nadobro posral, proto už neni Hanz. Nejseš už nikdo konkrétní, už nemáš vlastní jméno, vlastní originální osobnost, vzácnou soukromou identitu. Celej tvůj software je přehranej do verze nižšího levelu, ve který fungujou jenom základní potřeby a funkce.
Jméno tý verze je jasný. Prosím, proveďte novou registraci, bylo vám vygenerováno nové přístupové jméno: v-r-a-h.
Lidi si většinou mění jména, když se na nich rodiče vyřádili s něčim hodně stupidnim, chtěj se stát lepším člověkem s lepším jménem.
Tebe přejmenoval tvůj vlastní mozek. Nazval tě tak, že teď už můžeš cokoliv.
Například pozabíjet celej vagón.
Najednou máš moc. Moc nade všema. Seš někdo, koho by se měli bát.
Naproti tobě sedí holka s rukama schovanýma v kapsách velkýho černýho svetru.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Predátoři - Bárt I.

Raskolnikov nevěřil, že to udělá, dokud nemáchnul sekyrou. Potom už byl schopnej zabít kohokoliv. Jdeš nahoru a nohy ti slábnou. Přidržuješ se zábradlí a dlaně se ti potí. Dělá se ti blbě, zapomínáš dýchat, točí se ti žaludek i hlava. S tim musíš počítat, jasný?! Nic tě nesmí zaskočit. Auto svýho fotra si nechal zaparkovaný na invalidech a z budky si zavolal odtahovku: na místě pro invalidy stojí nějaký hovado se Superbem A17 4859.

Minu minu?

Každou noc, den, každou hodinu bojím se, že se pominu Jako když duše šlápne na minu Světlem proletí kapky karmínu v osudem daným termínu Snad minu minu